Jarenlang kon je met je éénmalig behaalde certificaat ISPS / Havenbeveiliger werken in de Nederlandse Havens.
Inmiddels zijn de instanties er achter gekomen dat dit geen terugkerende inkomsten oplevert en dat de kennis wellicht wegzakt als men niet regelmatig werkzaam is in de havengebieden.

Dus… met ingang van 1 januari 2024 zijn de ISPS certificaten nog maar 5 jaar geldig.
Dat dit eraan zat te komen was al vele jaren bekend, maar de informatievoorzienig bleef natuurlijk weer in een duistere mist verhuld.

Nu komt er eindelijk wat duidelijkheid, maar je moet het wel vanaf diverse plekken bij elkaar zoeken.
– Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheepvaart-en-havens/opleidingseisen-voor-havenbeveiligers-en-veiligheidsbeambten-vanaf-2024
– SVBP: https://www.svpb.nl/actueel/nieuwsbrief/

In het artikel van Rijksoverheid staat beschreven dat de examens voortaan centraal (dus bij SVPB in Amersfoort neem ik aan) zullen worden afgenomen.
Tevens staat er beschreven tot wanneer je huidige certificaat geldig blijft.
LET OP: oude certificaten moeten voor 31 augustus 2024 worden geregistreerd bij het SVPB om in het centrale register opgenomen te worden. Sta je niet in het register voor deze datum vervalt je certificaat en mag je niet meer werken op havenlocaties.

Natuurlijk staat er dan weer nergens beschreven hoe je je oudere certificaat kunt registreren.
Dit is volgens de informatie die ik van het SVPB heb ontvangen pas mogelijk vanaf 1 januari 2024.
Dit staat beschreven in hun nieuwsbrief van juli 2023 <LINK>
Om geïnformeerd te blijven over deze situatie zou ik aanraden om jezelf te abonneren op de nieuwsbrief van het SVPB. Dit tenminste totdat de registratie geopend is en je voor de komende paar jaar je oude certificaat in het register hebt laten opnemen.

Ook staat in het artikel van de Rijksoverheid dat de nu erkende opleiders geen examens meer mogen afnemen. Dit wordt uitsluitend nog gedaan door het SVPB en ik heb geen idee hoe dit tegen die tijd zal gaan verlopen.

Categorieën: Blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder