Een tijdje geleden was ik in gesprek met een aannemer en op een gegeven moment kwam het gesprek ook op diefstal van gereedschap en materialen. De aannemer vertelde dat hij wel gedacht had aan beveiliging op de bouwplaats waar hij last had van diefstallen en vernielingen. De kosten hiervoor waren echter te hoog in vergelijking met de schade die hij op had gelopen.

In het geval waar hij hier over sprak kon ik dat inderdaad goed begrijpen. Bij een relatief klein project heb je het inderdaad over een afgewogen risico. Echter zie ik bij grotere bouwprojecten steeds vaker voorkomen dat er uitsluitend camera’s worden neergezet waarbij eventuele meldingen worden opgevolgd door een mobiele surveillant.

Problemen hierbij zijn:

  • De meeste camera’s staan gericht op het toegangshek en/of toegangswegen. Hierdoor wordt iemand die via een andere route binnenkomt niet of pas erg laat opgemerkt.
  • Indien een camera iets registreert dient de persoon die de camera’s observeert dit op te merken (meestal gaat dit middels slimme technieken en wordt er een alarm gegenereerd) en moet een mobiele surveillant worden aangestuurd.
  • De mobiele surveillant is, afhankelijk van zijn locatie op dat moment, mogelijk lang onderweg om op de locatie van de melding te komen.
  • De crimineel zal, als hij weet dat er camera’s staan, er voor zorgen niet herkenbaar te zijn middels gebruik van een bivakmuts of helm.
  • Een gemiddelde inbraak duurt niet langer dan 10 tot 15 minuten. Op een bouwplaats soms langer als men denkt ongestoord te kunnen werken. De surveillant zal in ieder geval in 99% van de gevallen te laat komen voor een heterdaad.

Uitkomst: U wordt door het beveiligingsbedrijf voorzien van haarscherpe beelden waarbij u zelfs in het donker kunt zien hoe onbekende(n) uw materialen en/of gereedschappen op professionele wijze meenemen. Dit allemaal ruim voordat u de mobiel surveillant ziet verschijnen om hopelijk alles weer provisorisch afsluiten en een melding achterlaten dat ze ter plaatse zijn geweest.

Is er echter gekozen voor een beveiliger op het terrein, eventueel met hond, dan is de kans aanzienlijk groter dat:

  • Criminelen niet het terrein op komen omdat ze zien dat er iemand aanwezig is.
  • Eventuele ongeregeldheden snel worden opgemerkt.
  • Er direct na constatering handelend kan worden opgetreden, indien mogelijk meteen met aanhouding van de overtreder(s)
  • In de ochtend wanneer uw personeel komt er al een lekkere pot koffie voor ze klaar staat.

Natuurlijk is dit blog geschreven vanuit het oogpunt van een objectbeveiliger en niet vanuit dat van een mobiel surveillant of leverancier van camerasystemen.
Wellicht dat hun een ander standpunt hebben, maar deze zijn niet zoals ik het heb meegemaakt tot op heden.

In ieder geval wil ik u uitnodigen tot een vrijblijvend gesprek om alle opties, ook cameratoezicht, eens te bespreken.


1 reactie

Tessa · 29 september 2020 op 08:42

Toegangswegen kunnen inderdaad goed afgesloten worden met toegangshekken, ook voor ‘crowd control’. Een inbreker zal toch een andere mogelijkheid vinden om binnen te komen waardoor het gebruik van een beveiliger ‘s avonds als goede beveiliging kan dienen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder