Een paar jaar geleden heb ik me ten tijde van de vermissing van Anne Faber aangemeld bij het Veteranen Search Team. Deze groep die voor het grootste deel bestaat uit defensie veteranen zet zich landelijk in om de politie te helpen bij het zoeken naar vermiste personen. Een paar keer  eerder heb ik hierin al een bijdrage kunnen leveren.

Op woensdag 11 december was ik om 14:30 uur net klaar met mijn werk en liep naar m’n auto toe om naar huis te gaan. Net aangekomen bij de auto kwam er om 14:35 uur een oproep vanuit het VST of er zo snel mogelijk mensen konden opkomen voor het zoeken naar een vermiste persoon in buurt van Rotterdam. Een kort belletje naar huis om te melden dat ik niet op tijd zou zijn voor het eten en zonder dat ik mezelf kon omkleden, ik liep nog in mijn pantalon met overhemd en stropdas, zo snel mogelijk naar het opgegeven verzameladres gereden.

Ongeveer 15:00 uur kwam ik daar aan en zag dat er al meerdere bekenden en onbekenden van het VST aanwezig waren. Nadat we rond 15:15 uur  een groep van ongeveer 20 mensen bij elkaar hadden kregen we een briefing van de politie.

Na deze briefing werden de benodigde materialen uitgedeeld en zijn we begonnen met zoeken in het aan ons team toegewezen (bos-)gebied. Enkele keren moesten we stil blijven staan omdat er spullen waren aangetroffen waarbij de aanwezige politieagenten hebben gekeken of het iets met deze vermissing te maken had.

Het is bizar hoeveel “troep” er in de bossen ligt. Dat is iets waar iedereen zelf zijn steentje aan kan bijdragen door niks achter te laten na een wandeling en eventueel aangetroffen vuil netjes weggooit.

Om ongeveer 18:00 uur hadden we ons zoekgebied doorzocht en zijn we naar het coördinatie punt teruggekeerd voor een snelle hap eten en een bak koffie. Na dit rustmoment zijn we tegen 18:45 uur weer verder gegaan in een gebied wat aansloot op ons eerdere zoekgebied en hebben ons daar weer op linie opgesteld om verder te gaan.

Omstreeks 19:00 uur werd er geroepen dat we ons moesten verzamelen bij onze groepsleider. Deze had een mededeling ontvangen dat de persoon was gevonden. Verder was er niks bekend over de toestand waarin deze zich bevond.

Weer terug op het coördinatie punt kregen we van de politie te horen dat de persoon in goede gezondheid thuis was gekomen. Een zucht van verlichting ging door de aanwezige groep.

Ondanks dat wij deze keer niks hebben kunnen toevoegen hebben we wel laten zien dat we snel overal in Nederland met een groep enthousiaste maar vooral goed getrainde vrijwilligers klaar staan voor het geval dat dit nodig is. Of we wel of niet iets vinden wat van belang is voor de betreffende vermissing, we bieden te allen tijde een belangrijke aanvulling op de zoekacties van de politie. Als we niks gevonden hebben kan de politie er van uitgaan dat er in dat gebied daadwerkelijk niks is wat van belang is voor de zaak en kunnen ze hun energie richten op andere zaken. Op deze manier is elke inzet van het VST een succes.

Uiteindelijk was ik om 20:00 uur thuis en kon met een voldaan gevoel vanwege de geslaagde inzet op de bank ploffen.

Mocht u na het lezen van dit stuk geïnteresseerd zijn geraakt in het Veteranen Search Team of u wilt uzelf aansluiten kijk dan op de website www.veteranensearchteam.nl.
Kunt of wilt u zichzelf niet aansluiten maar wilt u wel een helpende hand toesteken denk dan eens aan een donatie of sponsoring van deze stichting. Alle hulp is welkom en zal goed worden ingezet bij toekomstige vermissingen.


2 reacties

Ruud Harlaar · 4 oktober 2020 op 15:01

Mooi geschreven kerel en bijzonder mooi initiatief. Daar moet je me de volgende keer als ik je zie even meer over vertellen??

    Ronald Weeber · 4 oktober 2020 op 19:40

    Hoi Ruud,
    Als het goed is zie ik je over een paar dagen in Tinte.
    Ik wil je dan alles vertellen wat je wilt weten over dit initiatief.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder