Van 6 tot en met 8 maart was ik jurylid bij de Skills Heroes Nederland 2019 vakwedstrijden.
Dit zijn wedstrijden waarbij mbo leerlingen uit diverse landen in verschillende vakgebieden tegen elkaar strijden om uitgeroepen te worden tot Skills Hero van Nederland.
In een groot aantal vakgebieden gaan de finalisten door naar de World Skills Heroes, maar wegens de landelijk bepaalde wet- en regelgevingen is dit helaas voor de finalisten in het vak beveiliging (nog) niet mogelijk.

De voorronden waren eerder gehouden op diverse mbo scholen in heel Nederland.
De halve finales en finale voor de vakken beveiliging werden dit jaar gehouden op het Nova college te Haarlem.
Voor de beveiliging bestond de jury uit 4 personen welke allen werkzaam zijn in opleiding/examinering of uit het bedrijfsleven

Op 6 en 7 maart waren de halve finales.
Helaas zijn er enkele deelnemers uitgevallen waaronder de enige dame die het zover had gehaald.
Hierdoor hadden we uiteindelijk 12 deelnemers over.

Deze 12 deelnemers kregen 2 dubbele casussen te verwerken waardoor er een stress punt ontstond aan het eind van het eerste deel van de casus die voor de deelnemers onverwacht overliep in een tweede deel.
Reden hiervoor is om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen waarbij het ook zomaar kan gebeuren dat er zich ineens iets voordoet terwijl je nog met een ander probleem bezig bent.
Over het algemeen werden deze overgangen goed opgevangen en werd de gehele casus tot een goed einde gebracht.
Van deze halve finalisten zijn de 8 met de hoogste scores doorgegaan naar de finale op 8 juni.
Mogelijk hadden met iets andere casussen de scores anders uitgepakt, maar er werd een goed beeld gegeven hoe ze na hun opleiding het vak zullen gaan uitvoeren.

Op 8 maart kregen de finalisten wederom 2 (geheel nieuwe) dubbele casussen te behandelen.
Deze waren net als de dag ervoor gebaseerd op situaties die je als beveiliger tijdens dagelijkse werkzaamheden zou kunnen tegenkomen.

Helaas kon de winnaar niet blijven om zijn medaille en certificaat in ontvangst te nemen, maar deze worden hem toegestuurd.

Tot slot wil ik alle deelnemers, het Nova college, de rollenspelers en mijn mede juryleden bedanken voor een hele leuke uitdaging tijdens deze Skills Heroes.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder